Про мене

Моє фото
Львів, Ukraine
Привіт! Мене звати Валентинка, корінна львів'янка :) Пробую себе у багатьох рукодільних техніках. Сподіваюсь, у мене Вам буде цікаво. Якщо якийсь виріб сподобався - з задоволеням зроблю його для Вас! Моя пошта: valentynka@mail.ru. Я в Skype: valentynka_samoilenko.

суботу, 10 листопада 2012 р.

Моя перша ляла-мотанка!

Доброго вечора!
Давно мені подобаються ляльки-мотанки.. але ніяк не наважувалась собі таку зробити.. Та й, якшо чесно, мотанки із перев'язаними на обличчі хрестами боюсь робити.. ні вони мені дуже подобаються.. але в них закладених таємний зміст, і боюсь намотати шось не те.. тре сідати і вивчати усі знаки) Хоча вони й язичницькі, але ж багато століть, і навіть тисячоліть, люди вірили в ті знаки і додавали їм сили.. краще перестрахуватись))

А тут натрапила на класне завдання від Арт-клубу "Лялька-мотанка". Там же надавався МК від Катерини Орлової-Гузової


Дуже я захопилась цією ідеєю і в той же вечір змотала собі маленькі лялю із того, шо знайшлося під рукою) Процес дуже простий і захоплюючий, тому це не остання ляля)



Спробуйте і Ви! Вам сподобається!

Ваша Валентинка♥

12 коментарів:

  1. В тебе чудово вийшло, прекрасна мотанка! :)
    Щодо обличчя з хрестом, то насправді він - це захист, символ сонця, оберег у наших предків...

    Ось ссилка на розповідь про те, як я робила першу мотанку, в пості є деякі моменти, які пояснюють сакральний зміст певних моментів виготовлення - http://marynamalina.blogspot.com/2011/06/blog-post_7065.html

    Бажаю натхнення та багато нових ляльок ;)

    ВідповістиВидалити
  2. Гарна вийшла лялька! Така національна. Гарний колір-червоний. Шукаєш та відкриваєш в собі інші таланти. Молодець Валю. Менi теж подобаються такі мотанки, але ні робити, ні купувати не можу:). Як для мене, то в них є трохи чогось містичного, а я відношусь дуже обережно та насторожено таких речей :-) Та з твоїх рук таку лялю прийняла б! Дуже вона гарна!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталь.. в мене та ж причина)) Купувати точно б не стала, не знаючи значень елементів, а коли вже знаєш їх, то можна і самому))
      А дана мотанка, як пише одна з учасниць завдання, це лялька дзвіночок, яка приносить в дім радість та веселощі.. Не знаю на скільки це вірно.. але.. можеш почитати тут http://lelitka-inspiration.blogspot.com/2012/11/blog-post_2482.html

      Видалити
  3. Валя,дуже класна лялька!!!!
    Молодчинка!!!!

    ВідповістиВидалити
  4. О, Валюш, і я колись робила ляльку-мотанку, з соломи і навіть з таким кольоровим хрестом на обличчі - на МК спеціальному була, правда, чисто випадково:). Не сильно вона мені подобалася, і не впевнена, що я змогла вкласти в неї якийсь сакральний зміст, але чомусь моя супер-практична свекруха тримала її над вхідними дверима 7 років (це при тому, що я сама їй не раз казала, щоб вже викидала її :), а зараз вона робить ремонт, то зняла і ляльку, але, бачу, все-одно не може викинути :))) Так що може й справді в ній щось є?!!
    А твоя лялечка дуже мила і симпатична!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Шось та й є.. то як забобони, вір не вір, а доля правди в тому є))
      Ось, знайшла на одному сайті:
      Лялечка Дзвіночок - весела, завзята, приносить у будинок радість і веселощі. Це оберіг гарного настрою. Даруючи її, людина бажає своєму другу отримувати тільки хороші вісті і підтримує в нім радісний і веселий настрій.
      У лялечки три спідниці. У людини теж три царства. Мідне, срібне, золоте. І щастя складається теж з трьох частин. Якщо тілу добре, душі радісно, дух спокійний, то людина цілком щаслива.
      Лялька-мотанка не випадково не має обличчя. Наші предки вважали, що лялька з певними вираженими рисами обличчя – будь то очі чи ротик – може прив’язувати до себе душу того, хто нею грається, що може понести за собою небажані наслідки. Вона або безлика, або на личку – хрест – солярний знак, знак сонця, знак добробуту, дуже сильний оберіг.
      Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси і назва походить.

      Видалити
  5. Мені теж вони подобаються. Думаю, зроблена своїми ручками - найкраща...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ага.. якшо чесно.. мотанку і власноруч намальовану чи вишиту ікону не прийняла б в подарунок.. хабі шо від кросного родича.. краще вже самому.. точно знаєш, шо в неї закладаєш))
      .. доречі.. ікону я також вже починаю вишивати.. поки маленьку))

      Видалити
  6. Гарнюня така!! і дуже подобаються кольори. Просто червоний і просто білий! хай оберігає тобі таку ж червону палку і білу чисту любов )))
    Дякуємо за участь у завданні від АртКлубу Шпаківня!

    ВідповістиВидалити